Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rusko – USA : Návrat k bipolárnímu světu se stal realitou

Monopoly nikdy nebyly prospěšné a konkurence je velice zdravá. Proto je jenom dobře, že se Rusko konečně rozhoupalo a nedávno zahájilo v Sýrii proti islámským teroristům své vojenské angažmá.

Že to vyvolalo reakci USA ne nepodobnou píchnutí do vosího hnízda, není třeba příliš hádat. Jednak je to před celým světem jako stávající monopolní supervelmoc a světového četníka zesměšnilo a jednak narušilo americké plány na rozvrat Evropy a její položení na kolena prostřednictvím desítek milionů přistěhovalců s průměrným IQ 70 z Arábie a Afriky.

Rusové se zády krytými mocnou Čínou představili na tomto blízkovýchodním bojišti také své křídlaté rakety vypuštěné z válečných lodí v Kaspickém moři vzdálených od Sýrie 1500 kilometrů, což vyvolalo v Pentagonu nepředstírané zděšení. Rusko poskytlo syrské armádě i termobarickou zbraň nazvanou familiérně Sluneční záře, kterou byli protivládní teroristé docela zaskočeni a začali prchat pod ochranná křídla našeho severoatlantického spojence Turecka. V těchto dnech provádí syrská vládní moc dočišťovací vojenské operace, zdecimovaní teroristé se postupně vzdávají a prosí o milost nebo v přestrojení za ženy ze Sýrie mizí, první váleční uprchlíci se pomalu začínají vracet do svých domovů a možná nastane v tomto státě po čtyřech letech opět blahodárný mír. Možná a jen do příští americké agrese.

Je jasné, že v minulých letech se Rusko nechalo ukolébat dlouhým obdobím relativního klidu v Evropě, spokojený prezident Putin - nic zlého netuše - se v záři televizních reflektorů bezelstně věnoval své loňské zimní olympiádě v Soči. Ale Američané nespali a ani nemohli, protože Damoklův meč státního bankrotu hrozí stále zřetelněji. Proto na Ukrajině s vidinou války v Evropě dobře zainvestovali a v té samé době lehce vyprovokovali kyjevský Majdan s krvavou občanskou válkou s ruskou národnostní menšinou. A pak se to v Evropě začalo sypat jedno po druhém, že najednou ruská administrativa nevěděla, kam dřív skočit. Jenom obrovská odstrašující síla ruského jaderného arzenálu, aktivní diplomacie a ruská zdrženlivost válečné choutky ekonomicky krachujících USA zkrotila, takže pravděpodobnost fatální války velmocí v Evropě byla poněkud snížena, ale rozhodně ne zažehnána.

V této souvislosti si dovolím vůči Rusku takovou impertinentní výtku. Škoda, že byly ruská diplomacie a generalita pasivní v případě libyjského státního převratu vyprovokovaného osvědčeným standardním americkým postupem prostřednictvím vojenské podpory a financování opozičních struktur a znesvářených kmenů. Rusové se zde nechali zaskočit gentlemanským slibem Bílého domu, že v Libyi intervenovat nebude, avšak tato bezelstnost se už tehdy nevyplatila a ruská politika na ni nedokázala adekvátně zareagovat. Pokud by totiž Rusko jasně deklarovalo, že libyjský vůdce Muammar Kaddáfí je pod ruskou ochranou, což by vzhledem k historickým konsekvencích z éry sovětského impéria nikoho nepřekvapovalo, nemusel Kaddáfího režim bránící vstupu afrických přistěhovalců padnout, z Libye by se nestala tranzitní země připomínající spíše lázeňské korzo ekonomických migrantů ze subsaharské Afriky, kterou tito procházejí jako nůž máslem a ve statisících zaplavují Evropu z jihu.

Ale jak se odjakživa traduje, všechno zlé je pro něco dobré. Dneska díky tomu nemusíme spekulovat, zda se nenáviděná Evropská unie rozpadne nebo ne, ale můžeme se věnovat sázkám, kdy k tomu definitivně dojde a za okolností jakého počtu ilegálním invazivních migrantů, který se stane onou pověstnou poslední kapkou způsobující přetečení poháru trpělivosti Evropanů.

Co k tomu říci závěrem ? My starší jsme v bipolárním světě dvou jaderných velmocí SSSR a USA vyrostli a značnou část života prožili, tudíž nám tato mocenská konfigurace světa nepřijde nijak zvláštní. Ačkoliv jsme samozřejmě museli čelit i „nepohodlí“ vyplývajícímu z příslušnosti k východnímu bloku, jedno bylo garantováno : Byl totiž mír.

Dnes po 25 letech dominance Spojených států kamuflované pod falešnou zástěrkou multipolárního světa musíme s povděkem konstatovat, že vystoupení emancipovaného Ruska zpoza opony na hlavní světové jeviště je krokem správným směrem. Inu, konkurence je jako očistná lázeň a zákazníci, tedy my evropští obyvatelé, na ní jen vyděláme.

Zkusme si tedy světovou bipolaritu velmocí zase žít, byť plynutím času trošku jinak a v pozměněném gardu hlavních protagonistů – socialistické USA a pravicově konzervativní Rusko.

Autor: Lubomír Bouše | čtvrtek 29.10.2015 16:10 | karma článku: 29,21 | přečteno: 1076x
  • Další články autora

Lubomír Bouše

Feminismus, aneb království za všechny prachy

Kdysi jsem na svých cestách životem potkal jednoho starého vypravěče a vyslechl pozoruhodnou pohádku. Začínala úplně nevinně. Za devatero horami, za devatero řekami bylo jednou jedno malé neznámé království...

9.11.2015 v 10:31 | Karma: 18,21 | Přečteno: 878x | Diskuse| Ostatní

Lubomír Bouše

Kam zmizeli Filipovi komunisté ?

Naprosté ticho. To je jediná markantní informace o činnosti a výsledcích strany nazvané KSČM. Ačkoliv je nejsilnější opoziční stranou, která by ze současné úděsné politické situace mohla těžit politické body, mlčí jako zařezaná.

7.11.2015 v 15:02 | Karma: 25,81 | Přečteno: 1860x | Diskuse| Ostatní

Lubomír Bouše

Apokalyptický osud Evropanů podle plánů americké oligarchie (2.)

Krok za krokem se začínají naplňovat obavy realisticky uvažujících Evropanů, co nás čeká za apokalypsu následkem přílivu desítek milionů nekompatibilních cizích etnik a náboženství.

6.11.2015 v 11:23 | Karma: 29,52 | Přečteno: 1553x | Diskuse| Ostatní

Lubomír Bouše

Apokalyptický osud Evropanů podle plánů americké oligarchie (1.)

Krok za krokem se začínají naplňovat obavy realisticky uvažujících Evropanů, co nás čeká následkem přílivu desítek milionů nekompatibilních etnik a náboženství, jak naplánovala americká vláda s oligarchií z FEDu.

4.11.2015 v 12:00 | Karma: 31,84 | Přečteno: 2027x | Diskuse| Ostatní

Lubomír Bouše

Feministky rozvrací rodiny a produkují sirotky a bezdomovce (epilog)

Předchozími dvěma díly jsme sledovali osudy jednoho poctivého táty a manžela Františka jedné obyčejné české rodiny, jehož paní ho poslala do kriminálu, aby se zmocnila dětí a rodinného majetku sama pro sebe.

2.11.2015 v 12:19 | Karma: 25,13 | Přečteno: 1704x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2387x
Byť nejsem starý, už hodně pamatuji. Miluji historii a orientuji se v právu. To mi umožňuje pozorovat události doma i ve světě s nadhledem a s porozuměním širších souvislostí.

Seznam rubrik